210628 100 JAAR INSULINE

Volgende maand is het precies 100 jaar geleden dat de Canadezen Frederick Banting, Charles Best, James Collip en John Macleod erin slaagden om insuline uit de alvleesklieren van honden te halen en te isoleren. Al sinds 1890 waren er vermoedens dat insuline bestond. Oskar Minkowski en Joseph von Mering ontdekten toen dat na de verwijdering van de alvleesklier bij een hond suikerziekte ontstond.

                                                                    

De postdienst van Canada herdenkt het eeuwfeest van de revolutionaire ontdekking, die het leven van patiënten met suikerziekte redt, met de uitgifte van een postzegelboekje dat tien zegels bevat. Op de zegels is een flesje met insuline afgebeeld en zijn aantekeningen van Banting te lezen. Macleod en hij kregen in 1923 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. De daaraan verbonden geldsom deelden ze met Best en Collip.

                          

In Pakistan wordt de mijlpaal ook met een postzegel herdacht. Op de zegel staan de portretten van Banting en Best plus een krantenbericht dat de doorbraak meldt. Opvallend is de tekst onderaan de postzegel die onder andere vermeldt dat het patent voor slechts een dollar werd verkocht. De wetenschappers schonken daarmee als het ware hun ontdekking aan de mensheid.