220311 “CAPTAIN TOM” KRIJGT POSTZEGEL

Tijdens de eerste fase van de coronapandemie kreeg de Britse Thomas Moore grote bekendheid als “Captain Tom”.  Moore kwam als krasse 99-jarige in het nieuws vanwege zijn inspanningen om geld in te zamelen voor de Nationale Health Service, de Britse staatsgezondheidsdienst.

                                                             

De oud-legerofficier deed dat door in zijn tuin rondjes met zijn rollator te lopen. Zijn doel was met honderd rondjes 1000 pond op te halen voor zijn honderdste verjaardag. De opbrengst was dankzij alle media aandacht vele malen hoger. Aan het eind van de actie stond de teller op 33 miljoen pond en was Captain Tom een nationale held.

Op zijn honderdste verjaardag kreeg hij meer dan 150.000 verjaardagskaarten. Onder de afzenders bevonden zich de Britse koningin en premier Boris Johnson. Een paar weken later werd Moore door de vorstin op Windsor Castle in de adelstand verheven. Begin 2021 raakte hij besmet met het coronavirus en overleed aan de gevolgen daarvan.

De Britste postdienst schreef een wedstrijd uit voor jongeren tussen de 4 en 14 om postzegels te ontwerpen rond het thema Helden van de Coronapandemie. Een van de zegels is gewijd aan Captain Tom. De tekening die Shachow Ali uit Wales van hem maakte staat op een 1st class postzegel. Wie benieuwd is naar de overige ontwerpen kan ze hier bekijken.