Filatelie in de media

TEN GELEIDE
Af en toe staan er artikelen over de filatelie in de krant. Of in een tijdschrift. Hoe wordt er aangekeken tegen postzegels verzamelen? Is dat nog wel iets van deze tijd? Ook in de vaktijdschriften, zoals THEMA, staan actuele artikelen. Op deze bladzijde van de website komen af en toe actuele artikelen. met bronvermelding.
 

GEEN POST MET ZWOEL VRIJHEIDSBEELD 
Bron: Bas Kist in NRC Handelsblad 10 december 2013
Het zit de US Postal Service ook niet mee. In september 2013 werd het bedrijf veroordeeld tot het betalen van 685.000 dollar aan kunstenaar Frank Gaylord omdat het zonder toestemming een foto van een beeld van Gaylord op een postzegel had geplaatst. En nu heeft het bedrijf een claim aan zijn broek wegens een postzegel met een foto van het Vrijheidsbeeld.
Natuurlijk mag iedereen foto's publiceren van dat stokoude, rechtenvrije beeld uit 1886, echter het probleem is dat het postbedrijf een foto heeft gebruikt van een bekende replica van het beeld dat in Las Vegas staat.
De maker van dit beeld, Robert Davidson, eist nu een passende vergoeding voor het verspreiden van drie miljard postzegels in 2011. Ondanks dat het hier om een replica gaat, stelt Davidson dat hij een geheel eigen versie van het beeld heeft gemaakt, waarop ook hij zelf weer auteursrechten bezit. Zo zou zijn beeld 'vrouwelijker' en vooral 'zwoeler' zijn. Davidson zegt zich slechts door het echte Vrijheidsbeeld te hebben laten 'inspireren'. Het ziet er naar uit dat hij zich ook heeft laten inspireren door de flinke afkoopsom die kunstenaar Gaylord in september ontving.

CHINESE BELEGGER IS GEK OP DURE POSTZEGELS
Bron: Piet van de Velde in NRC Handelsblad 25 oktober 2013
Postzegels als beleggingsproduct. Het klinkt misschien absurd, maar Chinese beleggers nemen postzegels zeer serieus. Aanstaande donderdag 31 oktober wordt de duurste postzegel ooit in Nederland geveild. Bij veilinghuis Nederlandse Postzegel- en Muntenveiling verwachten ze voornamelijk veel interesse uit China.
De cataloguswaarde van de zegel is 150.000 euro, het bieden begint vanaf 50.000 euro. "De postzegel zal na de veiling zo goed als zeker naar het buitenland gaan", zegt veilingmeester en eigenaar René Dersken. Hij verwacht dat een Chinese verkoper via de telefoon zal bieden, of dat een Britse firma de zegel zal opkopen, om hem vervolgens naar China door te verkopen.
De felbegeerde zegel is afkomstig uit de voormalige Britse kolonie Kenia-Uganda en is 88 jaar oud. Er bestaan slechts vier andere gave exemplaren van deze postzegel, maar die zitten in private collecties en musea. Volgens Dersken zijn Chinese beleggers geïnteresseerd in zeldzame postzegels omdat ze als belegging de zekerheid met zich meebrengen dat ze in waarde stijgen.
De duurste zegel ooit geveild is een exemplaar van de oudste Britse postzegel, de Penny Black. Een Amerikaanse zakenman betaalde daar 3,6 miljoen euro voor.

n.b.: De zegel is op 31 oktober 2013 verkocht aan een Duitser die er € 208.000 voor betaalde.


MARKT
Bron: "Kwast, een kroniek van de stad" in AD/ Rotterdams Dagblad 22 oktober 2013.
Iedere dinsdag en zaterdag staan er vijf kraampjes op de Nieuwe Markt De handelaren zijn gespecialiseerd in postzegels en munten. Ooit waren ze met velen en stonden ze op het Doelenplein, daarna verhuisden ze naar het plein bij de Laurenskerk. Het was een goede tijd. Vaders werden voortgetrokken door hun zonen, verzamelaars bogen zich over albums. Maar toen kwam de spelcomputer op en vond de jeugd een nieuwe hobby: gamen. Internet deelde ook een klap uit, verzamelaars bleven liever binnen, bij hun pc. Sommige handelaren gaven er de brui aan, kraampjes verdwenen. En toen moest de markt weer verhuizen, ditmaal naar de Hoogstraat. Wederom haakten handelaren af en slonk het aantal kramen. Maar het was niet de genadeklap. Deze werd ook niet uitgedeeld toen de markt nogmaals moest verhuizen, naar de plek waar nog maar vijf kraampjes staan. En na volgend weekend vier. Handelaar Frank Neuerberg houdt en dan na dertig jaar mee op. Althans, op de Nieuwe Markt. "de gemeente wil ons hier weg hebben", vertelt hij. "Wij passen niet in de regelgeving. Wij zijn geen echte markt, maar ook geen evenement.". Neuerburg zal zijn handel vanuit huis voortzetten: postzegels, bankbiljetten, munten en ansichtkaarten. Ooit was hij de koning van de telefoonkaart en verdiende hij een fortuin met de handel in belkaarten. Maar dat is al weer lang geleden.
Er is nog geen nieuwe plek gevonden voor de markt, voor de laatste vier kraampjes. De handelaren hebben te horen gekregen dat ze misschien terug kunnen naar het plein bij de Laurenskerk, maar als er een culturele activiteit is dan moet hun markt daarvoor plaatsmaken. "Voor mij is dat geen optie" zegt Neuerburg. "Ik heb klanten over de hele wereld en die moeten mij kunnen vinden als ze in Rotterdam zijn.".
Ik kijk naar de vier handelaren. Het zijn grijze en kale mannen. Ze hebben een thermosfles bij zich en boterhammen. in een doorzichtig plastic zakje. Je vraagt je af of ze de volgende klap zullen overleven. Frank Neuerberg zegt: "Voor de jeugd is er van alles, maar vijftig plus heeft het zwaar in de stad.".



OLYMPISCHE SPELEN 

                 Het jaar 2012 is een jaar van de Olympische (zomer)Spelen. Er valt heel veel te schrijven en verzamelen over de Olympische Spelen: bijvoorbeeld over het ontstaan van de Spelen en over de verschillende sporten en sporters. Er is veel materiaal over de Olympische Spelen, uit Griekenland natuurlijk, maar overigens ook uit vrijwel alle landen van de wereld. Laurentz Jonker heeft tot 2012 een tiental artikelen over de Olympische Spelen in THEMA geschreven. Twee artikelen zijn hier te lezen:
* over de (Olympische) marathon in Londen in 1908
* over Pierre de Coubertin, de oprichter van de moderne Olympische Spelen.
Ook na 2012 verschijnen nog enkele artikelen over de Olympische Spelen: over Spiridon Louis (Grieks waterdrager die de marathon won van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896), over Jesse Owens (een Amerikaanse atleet, die vier gouden medailles won bij de Olympische Spelen van 1936) en over ‘onze’ Fanny Blankers-Koen. En nog veel meer. In 2014 hebben we al weer de Winterspelen.